Miljøpunkt Nørrebro

MILJØPUNKT NØRREBRO

http://miljoe-noerrebro.dk/

Miljøpunkt Nørrebro

Miljøpunkt Nørrebro arbejder for mere affaldssortering og ressourcegenanvendelse.
Har I spørgsmål vedrørende sortering og håndtering af affald, er I meget velkomne til at henvende Jer!

Affaldssortering

De 20 mest almindelige spørgsmål

 



Skal man ha´ 30 skraldespande i sit køkken?

Svar: Fire skraldespande er nok, en til madaffald, en til papirmaterialer, en til metal/glas og en til restaffald. Se i øvrigt videofilmen - "en, to, tre, fire - affaldssortering i køkkenet".

 

Er der plads til de mange beholdere i gården?

Svar: Hvis der er plads til affaldet nu, er der også plads til affaldssortering, der bliver ikke mere affald kun flere mindre beholdere.

 

Lugter kompost?

Svar: Ja, kompost lugter. Når det lugter bedst lugter det af skovbund og når det lugter værst lugter det af mødding. Dog er det ikke meningen komposten skal lugte grimt, det gør den kun hvis den er sur. Hvis man vil undgå en sur kompost skal man først og fremmest blande tørstof i, derefter kan man lufte den ud ved at vende den.

 

Hvor mange dage kan en kompostpose stå i køkkenet uden at lugte?

Svar: Det afhænger af ens tolerance, men en tommelfingerregel er at skifte posen ca. tre gange om ugen.

 

Kan aviser komposteres?

Svar: Ja, aviser kan godt komposteres fordi der ikke længere bruges tryksværte med tungmetaller. Men det bedste er at smide de brugte aviser i avisbeholderen, så kan de nemlig bruges til nyt papir igen.

 

Drukner vi i kompost?

Svar: Vores gødningsplaner viser at komposten kan afsættes i en normal grøn gård.

 

Hvad kan komposten bruges til?

Svar: Komposten kan bruges til at gøde bede, træer og buske i gården. Hvis den blandes med sand eller grus kan komposten også bruges til potteplanter eller altankasser.

 

Kan alt madaffald komposteres?

Svar: I princippet kan alt madaffald komposteres, men ifølge loven må kød og fisk ikke komposteres. Denne regel blev oprindelig til for at forhindre rotter og mus i gårdene. I dag er alle vores kompostbeholdere rotte- og musesikrede.

 

Kan folk finde ud af at sortere deres affald?

Svar: Beboerundersøgelsen viser at 33% sorterer perfekt, 33% sortere nongelunde og de sidste 33% sortere dårligt. Genbrugsprocenten for affaldet ligger på mellem 30 og 40 i vores miljøstationer.

 

Skal haveaffaldet også komposteres?

Svar: Haveaffaldet kan også komposteres. Man kan gøre to ting. Enten komposterer haveaffaldet i en almindelig træbeholder/bunke eller også kan man kvase haveaffaldet så det fylder minimalt. Når det er tørt kan det bruges som tørstof til "husholdnings" kompostbeholderen.

 

Er der salmonella i komposten?

Svar: Hvis man tilføre salmonella i komposten vil de undervejs i processen blive spist af bakterier der lever ved ca. 40 grader.

 

Skal affaldsskaktene lukkes?

Svar: Affaldsskaktene opmuntre ikke folk til at sortere deres affald. Derfor er vores holdning at affaldsskaktene principielt skal afskaffes. Hvis beboerne i en ejendom vil gennemføre en lukning kræver det et simpelt flertal.

 

Skal vi gå længere til affaldsbeholderne?

Svar: Nørrebro affaldsmodel er baseret på at samle alt affaldet i få centralt placerede miljøstationer der er placeret strategisk i forhold til fx en gåtur ud af gården. Det betyder derfor at nogle kommer til at gå lidt længere, for andre vil det være som før.

 

Hvem informere beboerne om hvordan de skal sortere deres affald?

Svar: Vi har et færdigt sæt informationsmateriale der bliver kommunikeret ud fra tre kilder, fra affaldskonsulentet, fra bestyrelsen og fra den grønne gårdmand

 

Er det nødvendigt med en grøn gårdmand?

Svar: Vi anbefaler altid at ansætte en grøn gårdmand eller at opnormere den eksisterende gårdmand. Grunden er, at den grønne gårdmand kan støtte beboerne når der skal sorteres og en grøn gårdmand holder desuden orden i miljøstationerne.

 

Hvad hvis en miljøstation brænder?

Svar: Grundejeren til det matrikel nr. hvor miljøstationen er bygget, skal anmode sit forsikringsselskab om at optage miljøstationen i policen, når den er færdigbygget.

 

Hvad gør man hvis børnene tager tingene fra byttehjørnet og splitter dem ad?

Svar: Man prøver at være tålmodig fordi det er altid spændende når noget er nyt.

 

Hvad gør vi hvis budgettet overskrides?

Svar: Prøver at finde en løsning f.eks. lån med lavere rente eller længere løbetid.

 

Jeg har hørt, at affaldet bliver blandet sammen igen efter beboerne har sorteret det, passer det?

Svar: Nej